‘The fall of the house of Ajax’

Het erbarmelijke slechte seizoen van Ajax is ook groot nieuws in het buitenland. Het Engelse medium ‘The Athletic’ gaat nog een stap verder en denkt dat de bodem nog niet is bereikt voor de Amsterdammers.

‘The fall of the house of Ajax’, zo kopt het toonaangevende sportmedium, dat – op anonieme basis – met meerdere insiders sprak. Onder meer een voormalig staflid van Ajax laat weten dat het aan ‘visionaire leiders’ ontbreekt. “Als 10 uitmuntend is en 1 verschrikkelijk, dan zijn er de afgelopen jaren te veel mensen op leidende posities geplaatst die zesjes waren”, klinkt het.

Alex Kroes had dat moeten doorbreken, maar hij dreigt razendsnel weer van het toneel te verdwijnen. The Athletic ziet dat de bestuurlijke en sportieve crisis daarmee gelijke tred houden. ‘De club was niet zo verdeeld sinds 2010, toen Johan Cruijff de club wilde moderniseren via de zogeheten Fluwelen Revolutie.’

Het medium houdt bovendien zijn hart vast voor de toekomst. Zo zijn er zorgen over de jeugdopleiding van Ajax. ‘Het zijn de academies van PSV en Feyenoord die meer van de opkomende talenten in Nederland voortbrengen. Sommigen geloven dat de problemen teruggaan naar 2016, toen de staf van de opleiding, die Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek voortbracht, vertrok, uit protest tegen de weigering van Ajax om zich aan het plan van Cruijff te houden.’

De gebrekkige aanwas van talent en het falende transferbeleid brengen Ajax in een lastig pakket. ‘De vrees is dat PSV met zijn huidige succes een dynastie kan vormen’, klinkt het. Dat komt vooral door de verhoogde Champions League-inkomsten. “Deze cyclus moet doorbroken worden”, zegt een ander voormalig staflid van Ajax. “Als we zo doorgaan, dan heeft Ajax heel, héél grote problemen, want het voetbal groeit elk jaar. Qua geld, qua technische kennis. Als je niet bij blijft, verlies je de aansluiting. Dat is het grote risico.”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *