Cruijff krijgt eigen planetoïde op 477 miljoen km van de zon

Een planetoïde draagt sinds kort de naam van Johan Cruijff. De vernoeming is een initiatief van de Nederlandse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar. Het gaat om de planetoïde 14282.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft het voorstel tot vernoeming donderdag bekrachtigd. Dat meldt Koppeschaar op zijn website. De planetoïde Cruijff beweegt zich op een afstand van 432 miljoen tot 477 miljoen kilometer van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter.

Een planetoïde bestaat meestal uit rotsachtig materiaal en kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer. De diameter van planetoïde Cruijff is naar schatting 9 kilometer. De naar de legendarische voetballer vernoemde ruimterots draait in 5 jaar, 3 maanden en 18 dagen om de zon.

Koppeschaar heeft Cruijff voorgedragen vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse sport en zijn grote betrokkenheid bij de maatschappij. “Hij was niet alleen een geweldige voetballer, maar zet zich met zijn Foundation ook in voor anderen. Daarom staat hij als eerste Nederlandse sportkampioen aan de hemel”, lichtte Koppeschaar toe.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *