Vrouwelijke scheidsrechters aanwezig op WK voetbal voor mannen

Het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar komt met rasse schreden dichterbij, en op 20 november mag gastland Qatar de aftrap geven tegen Ecuador, met met Nederlandse elftal dat een dagje later van start gaat.

Naast nieuws over de openingsmatchen, de groepsverdelingen en tal van andere interessante informatie heeft de wereldvoetbalbond FIFA onlangs 36 scheidsrechters, 69 assistent-scheidsrechters en 24 video-arbiters geselecteerd voor het WK.

Wat opmerkelijk is: voor het eerst worden er vrouwelijke scheidsrechters aangewezen, wat een primeur is voor een mannentoernooi van deze grootte, en al zeker omdat het in een land zoals Qatar zal plaatsvinden.

Voor diegene die wel eens wedden op WK resultaten, zijn vast op de hoogte dat scheidsrechters een invloed hebben op eindresultaten van een wedstrijd. Keuren ze een goal al dan niet goed? Beslissen ze of iemand een gele of rode kaart krijgt? De persoon die de we dstrijd fluit is dus erg van belang voor het verloop van de match.

Vrouwelijke scheidsrechters

De FIFA heeft dus drie vrouwelijke scheidsrechters aangesteld om te gaan fluiten in Qatar, met name de Franse Stéphanie Frappart, de Rwandese Salima Mukansanga en de Japanse Yoshimi Yamashita.

Vooral Frappart is een markante verschijning, want ze was in 2019 de eerste vrouwelijke scheidsrechter die de Europese Supercut floot.

Tevens nam ze de match tijdens het WK 2019 voor vrouwen tussen Nederland en de Verenigde Staten op zich, en ze had de leiding bij de Europese Supercup en de Franse bekerfinale.

Vorig jaar floot ze de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Letland bij de mannen, en bij het EK van vorig jaar werd ze aangesteld als vierde official.

Een vrouw met ervaring dus!

Frappart had het volgende te zeggen over de benoeming van de drie vrouwen in het WK:

“Het is een sterk signaal van de FIFA en de autoriteiten om drie vrouwelijke scheidsrechters aan te wijzen voor dit toernooi.”

Ze gaf aan dat ze “geen woordvoerder van het feminisme” is, maar “deze aanstellingen kunnen wel zorgen voor verandering.”

Over de locatie van het WK, Qatar, was ze niet erg lovend, maar denkt niet dat het een probleem zal vormen.

“Ik heb het WK niet toegewezen, dat hebben de autoriteiten gedaan,” ging ze verder. “Je bent als vrouw altijd op je hoede als je in dit soort landen bent. Drie of vier weken geleden was ik nog even in Qatar en toen ben ik goed ontvangen.”

Ook de FIFA was zeer te spreken over hun eigen beslissing, en Pierluigi Collina, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA liet het volgende weten:

“We zijn heel blij dat we voor het eerst in de historie vrouwelijke scheidsrechters hebben kunnen selecteren. Dit is het einde van een lang proces, dat enkele jaren geleden begon met de aanstelling van vrouwelijke scheidsrechters bij toernooien van de junioren en senioren. Zo benadrukken we dat voor ons kwaliteit telt en niet iemands geslacht. Ik hoop dat in de toekomst de keuze voor vrouwelijke scheidsrechters bij mannentoernooien als iets normaals wordt gezien en niet langer als iets sensationeels. Ze verdienen het om op dit WK te zijn, omdat ze constant op een hoog niveau presteren.”

Mooie woorden, en ze wijzen op een wijziging in het denken in de toch traditioneel mannelijke sport.

Daarnaast selecteerde de FIFA ook drie vrouwelijke grensrechters: Karen Diaz Medina uit Mexico, Kathryn Nesbitt uit de Verenigde Staten en Neuze Back uit Brazilië.

Wat met Nederland?

Hoewel er geen vrouwelijke Nederlandse scheidsrechters werden aangesteld, wordt ons land toch vertegenwoordigd.

De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie zal ook van de partij zijn in Qatar, wat wel binnen de verwachtingen lag.

De 39-jarige Makkelie stapt binnenkort met zijn vaste assistenten Jan de Vries en Hessel Steegstra het vliegtuig op.

Vorig jaar was Makkelie ook aanwezig op het EK, waar hij onder andere de leiding had bij de halve finale Engeland-Denemarken op Wembley, en was hij leidsman bij de Europa League finale tussen Sevilla en Internazionale in 2020.

Tot slot kunnen we ook vermelden dat Pol van Boekel werd geselecteerd als videoarbiter (VAR).

Het Nederlandse elftal heeft alvast zin in het WK!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *