Andy van der Meyde: ‘Ik heb alles weggegooid, maar dat had een reden’

Tijdens zijn voetbalcarriere had Andy van der Meyde last van zeer depressieve gevoelens. Dit zei hij vandaag in de talkshow van Voetbal International.

Van der Meijde bevestigt dat hij ‘zeker weten’ depressief is geweest. “Kijk, ik had heel veel geld. En dan zeggen mensen: Je moet niet zeiken. Maar ik liep gewoon rond met de gedachte om mezelf van kant te maken. En dat terwijl ik net een miljoenencontract had getekend bij Everton, voor vier jaar. De eerste keer dat je op je loonstrookje kijkt, dan denk je: Wát een geld. Maar als je niet speelt en je ziet hoe de anderen plezier hebben, dan voel je je heel erg kut.”

Het feit dat hij een goedbetaalde voetballer was, maakte het alleen maar ingewikkelder. “Je bent een voorbeeld voor veel mensen, vooral voor je eigen familie. Je kunt met niemand praten, het is een machowereld, dus dat is heel moeilijk. Daarom ging ik een uitweg zoeken, om maar niet in de realiteit te zijn. Dan krijg je een stempel.”

“Je wordt gezien als zuiperd, mensen zeggen dat je alles hebt weggegooid”, beseft Van der Meijde. “Ik heb inderdaad alles weggegooid, maar dat had een reden. Het is niet zo dat ik dat zomaar heb gedaan. Ik ben een slechte vader geweest en liet mijn vrouw en kids in de steek. Veel mensen weten niet dat ik écht in een zwarte periode zat, dat ik heel veel problemen had.”

De laatste weken spraken Van der Wiel, Zeefuik en Kishna, de laatste nota bene in de show van Van der Meijde, ook openlijk over hun depressies. “Dat laat zien dat het ook gewoon mensen zijn”, reageert Van der Meijde. “En er zijn veel meer spelers die met depressies lopen, maar niets durven zeggen. Ik hoop dat er nog veel meer spelers komen die zich uitspreken.”

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *